Döbbenetes dolgot mondott a főorvos


Idén januárban továbbra is közel 30 ezer ember várt valamiféle műtétre. A műtéti várólistáknál is súlyosabb gondot jelentenek a megfelelő diagnózis kialakításához szükséges vizsgálatoknál fellépő torlódások. A daganatos megbetegedéseknél például különösen fontos lenne a gyors diagnózis, ilyen esetekben egy több hónapos várólista akár katasztrofális végkimenetellel is járhat egy páciens számára.

Sürgősségi beutaló nélkül CT-re, mammográfiára és ultrahangra jellemzően akár 2-4 hónapot is várhat egy félegyházi beteg.

A márciusi képviselő testületi-ülésen dr. Kiss Ákos Csaba fogalmazta meg szakmai véleményét. Szerinte “az emberek olyanok, hogy elolvassák az interneten, hogy van egy MR vagy egy CT gép és – az MR-t tudom Kecskeméten mondani, hogy 27.000 forint egy vizsgálat – és azt monda, hogy neki van 27.000 forintja és ő nem vár 4 hónapot erre, hanem most a hétvégén, szombaton szeretne ide elmenni. Ez az ő pénze, ő vásárol egy szolgáltatást. Most ezt vásárolta, hogy csináltat magáról egy vizsgálatot. Van, aki vesz egy biciklit, tehát mindenki eldönti azt, hogy mire költi a pénzét.” 

A főorvos úr nyílt őszinteséggel mondja ki, hogy a beteg nyugodtan várja ki mire sorra kerül a várólistán. A helyi orvos-önkormányzati képviselő szerint, ha a CT vizsgálat “nem sürgős, akkor az várhat. Az orvosokból nézzünk ki ennyit, hogy ők el tudják ezt dönteni.”

Aki beteg vegyen biciklit?

Egy szegedi betegnek februárban telefonáltak, hogy mehetnek PET-CT-vizsgálatra. Az orvosa szeptember végén írta rá a zárójelentésre, hogy erre szükség van – mesélte a családtagja történetét a Délmagyar egy olvasója. A vizsgálatot, amelyet azért kértek, hogy kiderüljön, vannak-e áttétek a beteg szervezetében, már nem végezhették el, mert időközben meghalt.


Like it? Share with your friends!

Szólj hozzá!

hozzászólás