Ez sem zavarja a városvezetést: pocsék állapotban vannak a külterületi utak


Egyre nehezebben tudják megközelíteni otthonaikat a külterületen élő félegyháziak. Szóltunk hát olvasóinknak, akik rengeteg ötletet küldtek be olyan útszakaszokról, amik annyira rossz állapotúak, hogy leszakad a kipufogó, ha erre jár valaki. Egy facebook hozzászólás hatására már lépett is az önkormányzat.

A napokban írtunk arról, hogy többen kemény üzenetben bírálták a városvezetés külterülettel kapcsolatos munkavégzését vagy éppen annak hiányát. A közösségi médiában parázs vita alakult ki, s egyre több külterületi lakó adott hangot panaszának. Egy félegyházi fiatal gazda egyenesen Csányi József polgármesternek és Ván Jenő önkormányzati képviselőnek üzent.

A facebookon kérte rajtuk számon 3 hónappal ezelőtti ígéretüket, miszerint a város 1-2 hét alatt elvégzi a dűlő utak javítását. A hónapok múltával közösségi oldalakon többen már azzal viccelődtek, hogy most “bányászák ki a vasat a grèderhez”. 

A dűlők útjai évek óta elhanyagoltak, a kocsik alja végig leér. Sokszor a helyben élők kézi erővel, kapával vagy nagyobb erőgéppel maguk tartják karban az önkormányzat útjait. Hiába olcsóbbak a külterületi telkek, mégis az utak rossz állapota miatt kevesen költöznek ide. – mondták el észrevételeiket a dűlőben élők.

A félegyházi fiatal hozzászólását követően ma délelőtt 11 órakor megjelent az önkormányzat kèk traktorja

Munkában az önkormányzat traktorja. Forrás: Facebook

A lapunk által megszólaltatott szakértő szerint az említett munkagép leginkább rendszeres karbantartásra alkalmas (ha volna ilyen – szerk.), de az évek óta elhanyagolt dűlő utakkal nem sokat tehet, esetleg egy-két nagyobb kátyút behúz. Az utak rendbetételére évente két alkalommal szükség volna.

Az itt lakók visszaemlékezése nyomán utoljára Lőrincz Tibor képviselősége alatt voltak gréderrel végzett, rendszeres teljes út karbantartások, s azóta pedig jobbára négy évente, a választásokat megelőzően.

Mintegy két éve itt-ott sikerült kivágni az út melletti fákat, melyek azóta újra hajtottak, azóta semmi változás: 

 

Egy olvasónk küldte az alábbi képeket egy járhatónak mondott útról, ahol a földbe vájt nyomokat egy olyan kocsi hagyta, melynek a tegnapi nap folyamán leszakadt a kipufogója, mivel olyan magas már a dűlő út közepe:

 

Egy másik olvasónk 20 centiméres sárról számolt be télvíz idején, ahol a külterületi út sártengeré vált:

 

Az olvasói panaszok is bizonyítják, hogy nem csökkent a járhatatlan, esetenként megközelíthetetlen külterületi utak száma Kiskunfélegyházán. A kormány idén mindössze százmilliárd forintot fordít útfejlesztésre, az önkormányzat sem kap normatív támogatást az államtól útfelújításra.  A Magyar Közút adatai szerint az úthálózat majdnem 60 százaléka, összesen 19 ezer kilométer rossz állapotú. Ha ilyen ütemben haladnak a felújítások, akkor 21 év múlva végeznek vele. Ahol van fejlesztés, ott jellemzően a kormánypárti politikusok és a vállalkozói holdudvar érdekei érhetők tetten.


Like it? Share with your friends!

Szólj hozzá!

hozzászólás