Ez sem zavarja a városvezetést: pocsék állapotban vannak a külterületi utak


Egyre nehezebben tudják megközelíteni otthonaikat a külterületen élő félegyháziak. Szóltunk hát olvasóinknak, akik rengeteg ötletet küldtek be olyan útszakaszokról, amik annyira rossz állapotúak, hogy leszakad a kipufogó, ha erre jár valaki. Egy facebook hozzászólás hatására már lépett is az önkormányzat.

A napokban írtunk arról, hogy többen kemény üzenetben bírálták a városvezetés külterülettel kapcsolatos munkavégzését vagy éppen annak hiányát. A közösségi médiában parázs vita alakult ki, s egyre több külterületi lakó adott hangot panaszának. Egy félegyházi fiatal gazda egyenesen Csányi József polgármesternek és Ván Jenő önkormányzati képviselőnek üzent.

A facebookon kérte rajtuk számon 3 hónappal ezelőtti ígéretüket, miszerint a város 1-2 hét alatt elvégzi a dűlő utak javítását. A hónapok múltával közösségi oldalakon többen már azzal viccelődtek, hogy most “bányászák ki a vasat a grèderhez”. 

A dűlők útjai évek óta elhanyagoltak, a kocsik alja végig leér. Sokszor a helyben élők kézi erővel, kapával vagy nagyobb erőgéppel maguk tartják karban az önkormányzat útjait. Hiába olcsóbbak a külterületi telkek, mégis az utak rossz állapota miatt kevesen költöznek ide. – mondták el észrevételeiket a dűlőben élők.

A félegyházi fiatal hozzászólását követően ma délelőtt 11 órakor megjelent az önkormányzat kèk traktorja

Munkában az önkormányzat traktorja. Forrás: Facebook

A lapunk által megszólaltatott szakértő szerint az említett munkagép leginkább rendszeres karbantartásra alkalmas (ha volna ilyen – szerk.), de az évek óta elhanyagolt dűlő utakkal nem sokat tehet, esetleg egy-két nagyobb kátyút behúz. Az utak rendbetételére évente két alkalommal szükség volna.

Az itt lakók visszaemlékezése nyomán utoljára Lőrincz Tibor képviselősége alatt voltak gréderrel végzett, rendszeres teljes út karbantartások, s azóta pedig jobbára négy évente, a választásokat megelőzően.

Mintegy két éve itt-ott sikerült kivágni az út melletti fákat, melyek azóta újra hajtottak, azóta semmi változás: 

 

Egy olvasónk küldte az alábbi képeket egy járhatónak mondott útról, ahol a földbe vájt nyomokat egy olyan kocsi hagyta, melynek a tegnapi nap folyamán leszakadt a kipufogója, mivel olyan magas már a dűlő út közepe:

 

Egy másik olvasónk 20 centiméres sárról számolt be télvíz idején, ahol a külterületi út sártengeré vált:

 

Az olvasói panaszok is bizonyítják, hogy nem csökkent a járhatatlan, esetenként megközelíthetetlen külterületi utak száma Kiskunfélegyházán. A kormány idén mindössze százmilliárd forintot fordít útfejlesztésre, az önkormányzat sem kap normatív támogatást az államtól útfelújításra.  A Magyar Közút adatai szerint az úthálózat majdnem 60 százaléka, összesen 19 ezer kilométer rossz állapotú. Ha ilyen ütemben haladnak a felújítások, akkor 21 év múlva végeznek vele. Ahol van fejlesztés, ott jellemzően a kormánypárti politikusok és a vállalkozói holdudvar érdekei érhetők tetten.


Like it? Share with your friends!

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format