Az LMP-sek 80%-a, a jobbikosok 64%-a szavazna a baloldali együttműködés jelöltjére


73 shares

Kijöttek a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok, ezek alapján van oka reménykedni az ellenzéknek. Politológusunk segítségével értelmeztük a Publicus intézet legfrissebb számait.

A Publicus Intézet március 9. és 14. között, 1003 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban újra vizsgálta a bizonytalanok preferenciáit és az átszavazási hajlandóságokat.

Egy héttel a parlamenti választások előtt 36 százalékra csökkent a bizonytalan szavazók aránya Magyarországon. Tíz bizonytalan szavazóból hatan az állításuk szerint még tényleg nem tudják, kire és melyik pártra fognak voksolni április 8-án, az egyharmaduk – hozzávetőlegesen minden kilencedik választásra jogosult – viszont már döntött, de inkább nem akarja elárulni, hogy egy hét múlva hova biggyeszti az ikszet – derül ki a Publicus Intézet felméréséből. Azoknak, akik titkolóznak, csaknem a háromnegyede, a 72 százaléka elégedetlen azzal, ahogyan az országban mennek a dolgok.

Fotó: Publicus Intézet

A Vasárnapi Hírek megbízásából készített felmérésben a pártok szimpatizánsait megkérdezték az átszavazási hajlandóságukról is. Eszerint a LMP-sek 80 százaléka, a jobbikosoknak pedig csaknem a kétharmada, 64 százaléka szavazna egy baloldali együttműködés jelöltjére, ha úgy látná, hogy ennek a baloldali jelöltnek van esélye legyőzni a Fideszét. Ez az arány az LMP-sek esetében 93, a jobbikosok esetében 68 százalékra nő, ha a Fidesz újabb kétharmados győzelmének a megakadályozása a tét.

Fotó: Publicus Intézet

A Jobbik és az LMP helyi vezetője is arra buzdít , hogy a sikeres kormányváltás érdekében mindenki menjen el szavazni április 8-án. Kollár László (Jobbik) és Kis-Szeniczey Kálmán (LMP) március 29-én közös a Félegyházi Közlönynek adott sajtótájékoztatón fejtették ki véleményüket ennek fontosságáról. 

Mi az LMP részéről azt kérjük, hogy minél nagyobb számban járuljanak az urnák elé április 8-án. Szavazzanak legjobb belátásuk szerint. Úgy gondoljuk, hogy a kormányváltásra van esély. – fogalmazott Kis-Szeniczey Kálmán.

Kollár László arról szólt, hogy a Jobbik álláspontja az, hogy a szavazók döntenek. Láttak már sok mindent ezen a politikai piacon az elmúlt 30 évben. Nagyon jól tudják azt, hogy ha kormányt akarnak váltani, akkor ki az  esélyes jelölt, aki le tudja váltani a mi körzetünkben Lezsák Sándort.

A Publicus Intézet márciusi választókerületi felmérése szerint azok körében, akik rendelkeztek egyértelmű preferenciával a választók 29 százaléka a baloldali együttműködés jelöltjére voksolna. Horváth Tamást erősíti, hogy a választókon túl, a legtöbb párt és szervezet – MSZP, Párbeszéd, DK, Liberálisok, Szolidaritás, Societas –  is őt támogatja.

Politológusunk szerint tehát eldőlt az a vita, hogy ki is valójában az Orbán rendszer kihívója és a választók egyértelműen a baloldali tömb mellett tették le a voksukat, szemben a Jobbikkal. Ez pedig azt jelenti, hogy a Fidesz ellenes un. protest szavazatokat a baloldali összefogás, vagyis az MSZP-Párbeszéd és a DK zsebelheti be.

Like it? Share with your friends!

73 shares

Szólj hozzá!

hozzászólás