Vajas áfonyás pite selymes krémmel töltve – Mindenki kapkodni fog érte


A vajas tésztájú, omlós piték éppoly szépek, mint amilyen finomak.

Még csábítóbb az áfonyás pite, ha mini formákban készíted el. A tésztát villámgyorsan összeállíthatod. Fontos is, hogy ne olvadjon meg a vaj, különben nem lesz igazán omlós. Ha tálaláskor tejszínhabot vagy fagyit is kínálsz mellé, biztos lehetsz benne, hogy páratlan finomságot teszel az asztalra.


Előkészítési idő: 25 perc
Elkészítési idő: 25 perc


Hozzávalók 12 darabhoz:

TÉSZTÁHOZ
25 dkg liszt
12.5 dkg vaj
8 dkg porcukor
1 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só

KRÉMHEZ
25 dkg mascarpone
10 dkg cukor
2 dl tejszín
1 csomag vaníliás cukor
1 db citrom

TETEJÉRE
20 dkg áfonya


Elkészítés:

A tésztához a lisztet morzsold össze a hideg, felkockázott vajjal, majd rakd hozzá a tojást, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze a hozzávalókat. Amikor a tészta sima, egynemű, és könnyen bánsz vele, csomagold fóliába, majd tedd a hűtőbe fél órára. Pihentetés után nyomkodd vajjal kikent, mini piteformákba, és villával szurkáld meg több helyen. Tedd előmelegített sütőbe, majd 180 fokon süsd meg 20-25 perc alatt. Ha szép aranybarna, vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni.

Közben készítsd el a krémet. A tejszínt verd kemény habbá, majd forgasd hozzá a mascarponét, a cukrot, a vaníliás cukrot és a citrom reszelt héját. Töltsd meg a kosárkákat a mascarponés keverékkel, és mindegyik tetejére szórj megmosott, lecsepegtetett áfonyát. Tedd legalább egy-két órára a hűtőbe, hogy a krém megdermedjen.


Like it? Share with your friends!

Szólj hozzá!

hozzászólás