Kertészkedés a nyár derekán


Balkonokon vagy teraszokon a gazdagon virágzó növények látványa minden kertszerető ember szívét megdobogtatja. Ne felejtsük el azonban, hogy rendszeres gondoskodás és odafigyelés nélkül nyár közepére nem kapunk virágzó kertet…

Az elhervadt virágfejeket rendszeresen el kell távolítani. Ez kiváltképp fontos a virágágyi rózsák és a rózsabokrok esetében. Az elhervadt virágfejeket az alattuk lévő két levéllel együtt távolítsuk el. A sarkantyúfüvet és az egyéb évelő növényeket vissza kell nyírni, amint elvirágoztak. Így általában másodszor is virágoznak majd.

Amint a nyár derekán beköszöntenek a forróságok, az öntözőkanna vagy locsolótömlő használata kötelezővé válik. Lehetőleg reggel vagy estefelé locsoljuk a növényeket, ne napközben, amikor a nap erősen tűz. A növényeket a tövüknél, a gyökerükhöz közel locsoljuk, tehát ne a levelekre engedjük a vizet.

Melegben a gyomok könnyen eltávolíthatók. Meleg nyári napon kapáljuk ki a gyomokat, például sarabolókapával, és egyszerűen hagyjuk őket a földön. A kikapált gyomok külön mulcsréteget képeznek a talajon, védve azt a kiszáradástól. Rendszeres kapálással a kert rövid időn belül gyommentes övezetté alakítható.

A dáliák augusztustól kezdve fajtától függően különböző időszakokban virágoznak. A nagyobb virágzó hajtásokat vágjuk le, hogy ösztönözzük az új hajtások fejlődését, egy kis plusz örömet szerezve ezzel magunknak és szomszédainknak.

Szereti a galambbegyet? Akkor itt az ideje a magvak elvetésének. Ehhez válasszunk egy kissé árnyékos helyet, mivel itt a magvak könnyebben csíráznak ki, mint a napos helyeken. Ha a galambbegyet paradicsom, káposzta vagy futóbab árnyékába ültetjük, a salátafejek – mire leszedésre kerülnek – szép nagyra fejlődnek.

Az augusztusi almák és körték leszedésre készen állnak, amint a gyümölcs gyengéd csavarintással elválik az ágról. A szüret után azonnal hozzáfoghatunk a gyümölcsfáik visszametszéséhez.

Ahogy a nyár közepe nyárvégbe fordul, elérkezik a megfelelő időszak, hogy felkészüljünk a következő évszakra – például az évelő növények szaporításával. A legtöbb évelő növény, mint például a virágágyi növények vagy az évelő díszfüvek hosszú ideig élnek, gondozásuk egyszerű, és tőosztással könnyen szaporíthatók. A több évig ugyanazon a helyen tartott évelő gyakran dús növénnyé erősödik, melynek gyökérzete is hasonlóképpen sűrű lesz. Az évelő növény szaporításakor a növényt a gyökérzetével együtt hosszanti irányban kézzel, késsel vagy ásóval osszuk több részre. Tőosztás után a növényeket a kert kiválasztott pontjain ültessük el újra, majd jól locsoljuk meg. Ez a fiatalító eljárás biztosítja, hogy növényünk erőre kap, és várhatóan kétszer annyi virágban gyönyörködhetünk majd. Az évelő növények tőosztására és fiatalítására a legmegfelelőbb időszak az őszi metszés után, esetleg kora tavasszal jön el. A korán virágzó évelő növények tőosztását augusztusban vagy rögtön a virágzás után végezzük el.


Like it? Share with your friends!

Szólj hozzá!

hozzászólás