Nem gyom, hanem egészséges táplálék! 10 növény, amit ne irts ki


Lehet, hogy a gyomok irtása közben nagyon értékes tápanyagforrásokat pusztítasz el.

Számos olyan növény honos hazánkban, melyet sokan csak kellemetlen kerti gyomként ismernek, holott gyógynövény is, amit persze a népi gyógyászat is ismer, csakúgy, mint ahogy őseink is fogyasztották őket, gyakran épp olyan formában, mint mi a ma ismert kultúrnövényeket.

Szerencsére egyre több gyomként ismert gyógynövény kerül be a köztudatba, amellett azonban, hogy gyakran a herbáriák polcain is megtalálhatók a belőlük készült termékek, frissen is leszedheted őket, hisz lehet, hogy a te kerted is tele van velük.

Ehető gyomnövények

Tíz olyan gyomnövényt mutatunk meg, melyet érdemes inkább meghagyni és összegyűjteni, hiszen számos értékes tulajdonsága van, és akár ízletes leves és főzelék is készíthető belőle. Vigyázz azonban arra, hogy lehetőleg a kertedben szedd le őket, és ne szántóföldek, utak, árokpartok mentén, itt ugyanis megvan a veszélye, hogy növényvédő szerrel kezelték a területet. Mindemellett mindig csak olyan növényt szedj le, amit teljes bizonyossággal felismersz, számos olyan is létezik ugyanis, mely mérgező. Ehhez adunk most egy kis támpontot, nézd meg a képeket!

Csalán

A csalánból remek vízhajtó, gyulladáscsökkentő és emésztésjavító tea készülhet, emellett ugyanolyan változatosan felhasználható, mint a zöld leveles zöldségek, főzelékként, levesként és salátaként is lehet fogyasztani.

Cikória

A mezei katáng vagy cikória gyökeréből kávépótló szert készítenek – ebből készült a gyerekek régi macikávéja -, de leveleiből saláta, főzelék és leves is készülhet. Gazdag C-vitaminban, és igen jó hatással van az emésztésre.

Gyermekláncfű

A gyermekláncfű gyomor- és bélbetegségek esetén is kiváló, jó vízhajtó, és vitaminokban is gazdag, például C- és A-vitaminban. Tea is készülhet belőle, de zsenge leveleiből főzelék, saláta is. Vigyázz azonban, ha allergiás vagy pollenjeire, ne fogyaszd!

Mezei sóska

A mezei sóska gazdag C-vitaminban, emellett vízhajtó, nyákoldó, vértisztító és étvágyjavító hatása van. Készülhet belőle leves, főzelék és saláta is. Oxálsavtartalma miatt azonban csak mértékkel fogyaszd, ez ugyanis fokozhatja hajlam esetén többek közt a vesekő kialakulását.

Pásztortáska

A pásztortáska levele fűszerként is alkalmazható, de főzelékként is lehet fogyasztani. Vérzéscsillapító, gyulladáscsökkentő és vizelethajtó hatása nem elhanyagolható.

Kövér porcsin

A kövér porcsinnak nagyon magas C-vitamin-tartalma van, emellett A-vitaminból is tartalmazza a napi szükséglet 43%-át. Kalcium, magnézium és kálium is található benne, és nem véletlenül hívják főzelékporcsinnak is, ízletes főzelék készíthető belőle, és salátákhoz is adható.

Kerek repkény

A kerek repkény fűszeres aromái révén burgonyás ételeknek különleges ízt adhat. Enyhe nyugtató hatása van, emellett segíthet gyulladások esetén is. Kismértékben, ízesítésre fogyaszd csak, nagymértékben ugyanis toxikus lehet.

Erdei mályva

Az erdei mályva vagy papsajt termése kedvelt csemege, de a virág és a levél is fogyasztható. Hatékony lehet székrekedés, görcsök és gyulladások esetén, emellett nagyobb mennyiségű A-vitamin és kalcium is található benne.

Zamatos turbolya

A zamatos turbolya közkedvelt például a francia vagy olasz gasztronómiában, gyakran azonban gyomként irtják a kertekben vadon élő változatát. Holott ez is ugyanúgy felhasználható – salátaként, levesként és fűszerként is -, és ásványi anyagokban, A- és C-vitaminban is gazdag.

Tyúkhúr

A közönséges tyúkhúrról úgy tartják, hasonló íze van, mint a zöldbabnak, így ugyanúgy készülhet belőle például főzelék. A-vitaminban, C-vitaminban és magnéziumban gazdag.


Like it? Share with your friends!

Szólj hozzá!

hozzászólás